Slaap

Deel drie: Slaap als lopende rekening

Zoals je geld hebt staan op je lopende rekening, zo werkt het ook met slaap. Voldoende slaap per nacht en je kunt betalen met focus en energie. Je voelt je vitaal en beleeft de dag intens.

Slaapschuld

Soms heb je periodes waarin je inteert op je lopende rekening; je uitgaves worden wat groter of je moet net even die ene reparatie betalen. Bij slaap werkt dit net zo. Natuurlijk kun je een keer een zware nacht hebben met een ziek kind of een keer flink doorzakken. Geen probleem. Je gaat de komende week ‘op tijd naar bed’ en je bent weer bij. Maar wat gebeurt er als je vaker te weinig slaapt? Als je telkens maar net bijkomt of zelfs net niet. Van zwarte cijfers op de rekening, kom je in het rood te staan; slaapschuld dus.

De schuldeisers

De eerste schuldeiser die energie komt eisen is je alertheid. Daarnaast verminderen je prestaties, maar ook je impulscontrole. De automatische piloot neemt nog sterker de boel over, want er is geen ruimte om bewuste keuzes te maken. Dat kost te veel, dat ‘geld’ heb je niet.

De volgende schuldeisers staan in de rij: je suikerhuishouding, het voedselbeloningssysteem, de bloeddruk, het ontstekingsmechanisme, het immuumsysteem en het rustmetabolisme. Ze komen als het ware in opstand tegen te weinig loon.

De laatste schuldeiser die aan komt kloppen is je gezondheid. De ontregeling van lichaamsprocessen die al eerder aan de deur stond, was het begin van een ontslagronde. Het lichaam gaat in protest.

Op weg naar herstel

Wil je de schuldeisers van je afschudden en weer in de zwarte cijfers komen, betaal dan je slaapschuld af. Dat doe je niet in 1x door uit te slapen (juist niet), maar door structureel een kwalitatief beter slaappatroon te krijgen. Bijkomend voordeel van zwarte cijfers? Je hebt weer meer ruimte voor verandering in je persoonlijke leven; voor bewuste keuzes, voor meer beweging, voor het bereiken lifegoals of wat er dan ook speelt. Slaap is daarmee onderdeel van een vitaal leven.

Zoals je geld hebt staan op je lopende rekening, zo werkt het ook met slaap. Voldoende slaap per nacht en je kunt betalen met focus en energie. Je voelt je vitaal en beleeft de dag intens.